Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου





Αριθ. Πρωτ. 15331 Αθήνα 10/1/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 14 Δεκεμβρίου 2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00 μμ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας ,πραγματοποιήθηκε ανοιχτή περιφερειακή σύσκεψη σωματείων μελών της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κο. Αθανάσιο Νικολόπουλο , για συζήτηση ,ανταλλαγή απόψεων, θέσεων και προτάσεων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της σύσκεψης είχαν :ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Επισκευαστών Αυτ/των Μηχ/των Άρτας κος. Μπανιάς Κων/νος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτ/των Φιλιππιάδας κος. Κολιοκήτσος Βησσαρίων.
Μέσα στα πλαίσια μιας νέας μορφής λειτουργίας και επικοινωνίας της Ομοσπονδίας μας με τα σωματεία μέλη της και μέλη αυτών , για την συγκέντρωση όλων των προβλημάτων σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά , παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κος. Αθανάσιος Νικολόπουλος καθώς και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΒΕΑΜΜ κος. Κονιαβίτης Δημήτρης .
Παρόντα ήταν το σωματείο Μηχανικών Αγρινίου με τον Πρόεδρο του κο. Στυλίδη Ευστάθιο,τον Αντιπρόεδρο κο. Κουρήκα Μάριο και τον κ. Κρανιά Ευθύμιο καθώς και το σωματείο Φανοποιών Βαφέων Αγρινίου με τον Πρόεδρο του κο. Κονιαβίτη Δημήτρη.
O Πρόεδρος αφού ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους και τόνισε ότι η περίοδος αυτή που διανύουμε απαιτεί συναδελφικότητα, αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη. Είναι πολύ βασικά αυτά τα χαρακτηριστικά εάν θέλουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της ύπαρξης των επιχειρήσεων μας και της οικογένειάς μας.
Μέσα από τα λίγα έως ανύπαρκτα μέσα που διαθέτουμε σαν Ομοσπονδία προσπαθούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων . Υπό αυτές τις πρωτόγνωρες και αντίξοες αβέβαιες ρευστές συνθήκες και με τις απρόσιτες Κυβερνήσεις και με άλλες προτεραιότητες ,καταφέραμε και πετύχαμε :

- Την υποβολή υποψηφιότητας στο Πρόγραμμα LIFE (LIFE ENVIRONMENT POLICY AND GOVERNANCE LIFE13) SWAPS: Ανάπτυξη ενός Αειφόρου Δικτύου Πιλοτικής Συλλογικής Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στα Ανεξάρτητα Συνεργεία
-Την κλαδική της παρέμβαση στα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης Αττικής
-Την κατάργηση του διαχωριστικού για τα συστήματα υγραερίου . Ειδικότερα με το νόμο 4199/2013 τροποποιήθηκε ο νόμος 3897/2010 και καταργήθηκε η υποχρέωση του διαχωρισμού του χώρου των συνεργείων για την επισκευή και συντήρηση των συστημάτων υγραερίου. Πλέον, είναι δυνατή η εγκατάσταση και η επισκευή και συντήρηση συστημάτων υγραερίου στον υπάρχοντα χώρο του συνεργείου, με μόνη υποχρέωση την τοποθέτηση συστήματος ανιχνευτών
-Με την έκδοση του Ν 4178 ΦΕΚ 174/8-8-2013 που αναφέρετε στην Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης ,τακτοποίησης αυθαιρέτων και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 στην παρ. 6 αναφέρετε ότι καταβάλλοντας το 30% του συνολικού ποσού προστίμου ,το συνεργείο αποκτά το δικαίωμα μεταβολής της κυρίας χρήσης και το δικαίωμα λήψης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας συνεργείου αορίστου χρόνου .
-Eκδόθηκε η υπ' αριθμ. Α.Π. 52891/26-9-2013 Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, και σύμφωνα με τις διατάξεις της:
1ον τα συνεργεία δεν ακολουθούν πλέον τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ, αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).
2ον αρμόδια υπηρεσία χορήγησης ΠΠΔ είναι η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών εκάστης Περιφερειακής Ενότητας
3ον η υπαγωγή σε ΠΠΔ έχει τη χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας των συνεργείων, συνεπώς δεν απαιτείται πλέον ανανέωσή τους, εφόσον δεν μεταβληθούν οι εγκαταστάσεις του συνεργείου.
-Τα θέματα που απασχόλησαν και συζητήθηκαν λεπτομερώς στο Πανελλαδικό Συνέδριο Φανοποιών Βαφέων στην Ξάνθη ( όπως (Ασφαλιστικές εταιρείες – Ασφαλιστικός φάκελος κ.α.)
-Την υλοποίηση κλαδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων
-Για τα παράνομα συνεργεία , διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν υποστηρίζουμε “Συνεργείο” χωρίς τις νόμιμες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Το Συνεργείο αυτό για μας δεν υπάρχει .Για αυτό προτείνουμε την καθιέρωση του Μητρώου Επισκευαστών , ώστε να παταχθεί η παράνομη επισκευή .

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για :
• Αναβάθμιση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων .
• Λειτουργία της Κάρτας Ελέγχου Θορύβου
• Έκδοση Π.Δ. για τα Γεωργικά Μηχανήματα και τα Μηχανήματα ΄Εργου
• Έκδοση Π.Δ. για τις Μηχανές Θαλάσσης
• Τακτικό ΄Ελεγχο βαρέων οχημάτων που φέρουν σύστημα ABS .
• Άμεση χρηματοδότηση του επισκευαστικού κλάδου λόγω ότι ο κλάδος μας είναι η μοναδική ενεργητική παραγωγή στο χώρο του αυτοκινήτου που μέσα στην κρίση παράγει θέσεις εργασίας και ενδυναμώνει την εξωστρέφεια .
• Διαχείριση των αποβλήτων

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην άψογη διεξαγωγή της περιφερειακής σύσκεψης και ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συσκέψεις .

Για το Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ

Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Νικολόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Ευαγγέλου