Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ



Αριθ. Πρωτ. 14839 Αθήνα 19/11/2012

Προς
Σωματεία Μέλη
ΕΟΒΕΑΜΜ

Θέμα: ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ / ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)

- Η Ε.Ο.Β.Ε.ΑΜ.Μ. συμμετείχε προσφάτως στη δημόσια διαβούλευση του αρμόδιου Υπουργείου για τους κανόνες διακίνησης – εμπορίας τροφίμων και παροχής υπηρεσιών, αιτούμενη να συμπεριληφθούν ρητώς οι ερμηνευτικές διατάξεις του υπ' αριθμ. πρωτ. Α4/681 – 5/2007 εγγράφου του Υπουργείου Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου / Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Εμπορίου / Διεύθυνση Τιμών Παροχής Υπηρεσιών / Τμήμα Β΄), οι οποίες εφαρμόζονται, ήδη από την έκδοσή του, στα συνεργεία αυτοκινήτων, όσον αφορά στην υποχρέωση τήρησης τιμοκαταλόγου και αναλυτικής τιμολόγησης των εργασιών.
 Οι ως άνω ερμηνευτικές διατάξεις δεν συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο της κωδικοποίησης. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να ισχύουν οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι – μέθοδοι τήρησης τιμοκαταλόγου, οι οποίοι είναι οι εξής:
α. Ανάρτηση τιμοκαταλόγου με τις εργασίες επισκευής και την αμοιβή κάθε εργασίας σε εμφανές για τον καταναλωτή/πελάτη σημείο του συνεργείου.
β. Ανάρτηση πινακίδας με την τιμή εργατοώρας του συνεργείου σε εμφανές για τον καταναλωτή/πελάτη σημείο του συνεργείου.
γ. Ανάρτηση τιμοκαταλόγου και της τιμής εργατοώρας σε εμφανές για τον καταναλωτή/πελάτη σημείο του συνεργείου.

 Ειδικότερα, ο προβλεπόμενος τιμοκατάλογος μπορεί να διαμορφώνεται ως εξής:
α. Αναγράφοντας αναλυτικά και εξειδικευμένα τις κάθε είδους εργασίες με την αντίστοιχη αμοιβή τους. Η αναγραφή αυτή μπορεί να περιέχει ανάλυση κατά μάρκα οχήματος, κατά μοντέλο κλπ, ανάλογα με τη βούληση κάθε επιχείρησης. Στα εκδιδόμενα παραστατικά (δελτία ή τιμολόγια παροχής υπηρεσιών) ή στα συνοδευτικά αυτών έντυπα θα αναγράφεται αναλυτικά το είδος της επισκευής και η τιμή χρέωσης, που θα πρέπει να συμπίπτει με αυτή του τιμοκαταλόγου.
β. Αντί της ως άνω αναλυτικής περιγραφής, η επιχείρηση μπορεί να αναρτά τιμοκατάλογο - πινακίδα, όπου θα αναγράφεται μόνο η χρεούμενη τιμή που απαιτεί ανά εργατοώρα. Στην περίπτωση αυτή στα εκδιδόμενα παραστατικά (δελτία ή τιμολόγια παροχής υπηρεσιών) ή στα συνοδευτικά αυτών έντυπα θα αναγράφεται αναλυτικά το είδος της επισκευής, ο απαιτηθείς χρόνος, η τιμή χρέωσης ανά εργατοώρα, που θα πρέπει να συμπίπτει με αυτή του τιμοκαταλόγου – πινακίδας, καθώς και το τελικό ποσό χρέωσης.
γ. Με μικτό σύστημα, δηλαδή στον τιμοκατάλογο ένα μέρος των εργασιών επισκευής και συντήρησης να εξειδικεύεται και να αναφέρει τη συγκεκριμένη τιμή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο α, ενώ για τις υπόλοιπες εργασίες να αναφέρει την ανά εργατοώρα απαιτούμενη τιμή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο β. Στην περίπτωση αυτή τα παραστατικά εκδίδονται ανάλογα ως ανωτέρω.

Το συνεργείο είναι απολύτως νόμιμο εφόσον συμμορφούται με έναν εκ των ως άνω όρων.

Για το Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ
Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Νικολόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Ευαγγέλου