Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή ΕΟΒΕΑΜΜ στον Υπουργό Οικονομικών για το ειδικό τέλος ακινήτων στον κλάδο

Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.
ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
(ΑΡΙΘ. ΑΝΑΓΝ. 1024/1970)

Κρατύλου 14 104 42 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 5138913 5142222 Fax: 210 5138913
eoveamm@acsmi.gr

Αριθ. Πρωτ. 14450
Αθήνα 18/11/2011

Προς τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Κοινοποίηση
ΓΣΕΒΕΕ
Σωματεία Μέλη
Κλαδικός τύπος

Θέμα : Επιβολή ΄Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών στον κλάδο επισκευαστών αυτοκινήτων μηχανημάτων και μοτοσικλετών

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4021/2011, επιβλήθηκε ειδικό τέλος στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για εμπορική ή οικιστική χρήση. Με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, απαλλάχθηκαν τα ακίνητα που έχουν βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.

Ωστόσο, στην πράξη η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας έχει λάβει το λογαριασμό της ΔΕΗ, στον οποίο περιλαμβάνεται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος. Η χορήγηση απαλλαγής που προβλέπεται με την ΥΑ 1112/13.10.2011 υποχρεώνει τα συνεργεία να υποστούν μια άκρως γραφειοκρατική και επώδυνη οικονομικά διαδικασία, δεδομένου ότι απαιτείται πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (προσφυγή στη ΔΟΥ) η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στο λογαριασμό. Με βάση τις διατάξεις της ΥΑ, είναι βέβαιο ότι η διαδικασία επιστροφής του ποσού θα είναι χρονοβόρα (απόφαση Προϊσταμένου ΔΟΥ, συνδρομή διαφόρων προϋποθέσεων κλπ).

Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου δεν έχουν τον προσδιορισμό βιομηχανικό τιμολόγιο, ενώ βέβαια κατέχουν άδειες λειτουργίας για βιοτεχνική – παραγωγική δραστηριότητα από τις εκάστοτε (πρώην) Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητά τους προσδιορίζεται και από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Επομένως, η δραστηριότητα μιας βιοτεχνικής επιχείρησης και κατ’ επέκταση η χρήση του κτιρίου, δεν μπορεί να οριστεί μονοσήμαντα από το είδος του τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά κυρίως από την άδεια λειτουργίας. Ο νόμος εξαιρεί σαφώς από την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ την βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα, γεγονός που δεν συναρτάται πάντα από τον προσδιοριστικό τίτλο του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Κύριε Υπουργέ,
Είναι απαράδεκτο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπου η συντριπτική πλειονότητα των επισκευαστών αυτοκινήτων παρουσιάζει ζημιές, να επιβάλλεται μια ακόμα σημαντική οικονομική επιβάρυνση και γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου λανθασμένα επιβλήθηκε το ΕΕΤΗΔΕ και θα επιστραφεί το ποσό, το πλήγμα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθεί καίριο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και προς τους εργαζόμενους (δώρο Χριστουγέννων και αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές).

Με βάση τα παραπάνω, σε ό,τι αφορά την λανθασμένη επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ στον κλάδο των επισκευαστών αυτοκινήτων η ΕΟΒΕΑΜΜ προτείνει:
- Οι επιχειρήσεις του κλάδου των επισκευαστών αυτοκινήτων να απαλλάσσονται άμεσα από την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ με την επίδειξη του τιμολογίου βιομηχανικής χρήσης στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
- Για τις δε βιοτεχνικές επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης να απαλλάσσονται άμεσα με την κατάθεση αντιγράφου της άδειας λειτουργίας και επικουρικά, όπου χρειάζεται, αντίγραφο φορολογικών δηλώσεων που αποδεικνύουν τη μεταποιητική δραστηριότητά τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ