Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012



Προς
Υπουργείο Εσωτερικών
Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπόψιν Υπουργού
κου Στυλιανίδη Ευρυπίδη

ΘΕΜΑ : Αίτημα υπαγωγής των συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη ρυθμιστική αρμοδιότητα των Περιφερειών
ΣΧΕΤΙΚΟ : Νόμος 3852/2012 για την αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ).

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ. είναι η πανελλήνια δευτεροβάθμια επαγγελματική οργάνωση των επισκευαστών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μηχανημάτων όλων των ειδικοτήτων, εκπροσωπεί δε πανελλαδικά το σύνολο σχεδόν των πρωτοβάθμιων επαγγελματικών σωματείων των επισκευαστών αυτοκινήτων (50 πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη), τα οποία εκπροσωπούν περί τους 18.000 επισκευαστές αυτοκινήτων.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του σχεδίου Νόμου για την αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης, η ΕΟΒΕΑΜΜ αιτήθηκε τα συνεργεία, που μέχρι τότε αδειοδοτούνταν από τις Νομαρχίες, να μην υπαχθούν στην αρμοδιότητα των Δήμων, αλλά των Περιφερειών.
Η μακρά εμπειρία των μελών μας έχει δείξει ότι η στάση των Δήμων, σχετικά με τα συνεργεία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι από αδιάφορη (ή έστω υπάρχει μια ανοχή στην λειτουργία τους) έως κατάφωρα εχθρική.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και ενδεικτικά σας αναφέρουμε:
- με το ΦΕΚ Δ’ 369/08-06-1989 ο Δήμος Καλλιθέας Αττικής απαγορεύει την ίδρυσης νέων συνεργείων.
- με το ΦΕΚ Δ’ 1198/29-12-1995 ο Δήμος Καλλιθέας απομακρύνει τα υπάρχοντα συνεργεία από τον Λόφο Σικελίας και εννοείται απαγορεύει και την ίδρυση νέων συνεργείων.
- με το ΦΕΚ Δ’ 616/19-08-1998 ο Δήμος Αθηναίων απομακρύνει τα συνεργεία από το Μεταξουργείο
- με το ΦΕΚ Δ’ 984/21-09-1994 ο Δήμος Γλυφάδας απομακρύνει τα συνεργεία από συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου
- με το ΦΕΚ Δ’ 838/08-10-2001 ο Δήμος Χαλανδρίου απομακρύνει τα συνεργεία από το «τρίγωνο» Κηφισίας - Παπανικολή – Εθνικής Αντιστάσεως.
- με το ΦΕΚ Δ’ 130/21-02-2001 ο Δήμος Αμαρουσίου απομακρύνει τα συνεργεία από την Λ. Κηφισίας, από την οδό Σωρού κ.ά.
- με το ΦΕΚ Δ’ 822/01-08-2003 ο Δήμος Νέου Ψυχικού απομακρύνει τα συνεργεία από τα όρια του Δήμου του.
- με το ΦΕΚ Δ’ 278/17-03-2005 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής απαγορεύει πλέον την ίδρυση συνεργείων, πλην τριών οδών (που είναι όμως κορεσμένες και τα ενοίκια είναι πανάκριβα, όπως η Λ. Μεσογείων).
- με το ΦΕΚ Δ’ 246/18-03-1992 ο Δήμος Χολαργού απαγορεύει τα συνεργεία μέσα στα όρια του Δήμου του
- με το ΦΕΚ Δ’ 112/19-02-2003 ο Δήμος Ν. Ιωνίας απαγορεύει τα συνεργεία και τα απομακρύνει εντός 8ετίας.
- με το ΦΕΚ 347/21-07-2009 ο Δήμος Αιγάλεω απομακρύνει τα συνεργεία από τα όρια του Δήμου του.
- με το ΦΕΚ Δ’ 277/26-04-1999 ο Δήμος Αγ. Δημητρίου απομακρύνει / απαγορεύει τα συνεργεία μέσα στα όρια του Δήμου του

Πέραν τούτου, είχαμε κάθε λόγο να φοβούμαστε ότι στις μικρές κοινωνίες των Δήμων δεν θα τυγχάναμε της καλύτερης δυνατής μεταχείρισης. Ασφαλώς γνωρίζετε τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται στα Δημοτικά Συμβούλια, όπου – θα μας επιτρέψετε να πιστεύουμε– οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πάντοτε με τα πλέον αντικειμενικά κριτήρια. Υπήρξαν και (ακραίες έστω) περιπτώσεις, που επικράτησε η προσωπική εμπάθεια ή η στενή αντίληψη του προσπορισμού ψήφων από μια ομάδα δημοτών, έστω και αν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου αδικούνταν κατάφωρα.
Αντίθετα, πεποίθησή μας είναι ότι στις Περιφέρειες θα υπάρξει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Είναι άλλα τα γεωγραφικά μεγέθη, η Περιφέρεια λειτουργεί περισσότερο «θεσμικά», διαθέτει την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό που σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουν οι Δήμοι. Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή των σχετικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες διασφαλίζει τόσο την απρόσκοπτη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας όσο και την απαλοιφή κάθε πιθανότητας ή δυνατότητας συνδιαλλαγών.
Παρά, όμως, το εύλογο του αιτήματός μας, βάσει του Ν. 3852/2010, τα συνεργεία αυτοκινήτων υπήχθησαν στην αρμοδιότητα των Δήμων. Πέραν τούτων, άστοχη ήταν η κατανομή αρμοδιοτήτων, καθώς οι μεν άδειες των συνεργείων χορηγούνται από τους Δήμους, ενώ η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων από τις Περιφέρειες. Είναι τουλάχιστον παράλογο και μη λειτουργικό για την ίδια εγκατάσταση να υπάρχουν δύο συναρμόδιες υπηρεσίες, σε διαφορετικές βαθμίδες της Διοίκησης.

Ήδη, στη σημερινή φάση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες στους Δήμους, παρατηρούνται στρεβλώσεις στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και στη διαδικασία αδειοδοτήσεων των συνεργείων, γεγονός που καταδεικνύει, εν τοις πράγμασι, την αστοχία της υφιστάμενης ρύθμισης.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε θερμά να αναθεωρήσετε τις σχετικές διατάξεις, όπως περιλαμβάνονται στο Ν. 3852/2010, προκειμένου η αρμοδιότητα αδειοδοτήσεως των συνεργείων (έκδοση αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας, παρακολούθηση της λειτουργίας αυτών, ανακλήσεις και σφραγίσεις, έκδοση των Αδειών Άσκησης Επαγγέλματος, έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων κ.ά.) να μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες.
Κύριε Υπουργέ
Είμαστε στην διάθεσή σας, αν το κρίνετε αναγκαίο, να σας αναπτύξουμε και δια ζώσης τις απόψεις μας.
Με την πεποίθηση ότι θα αναγνωρίσετε το δίκαιο του αιτήματός μας και θα ανταποκριθείτε θετικά
Διατελούμε με τιμή

Για την ΕΟΒΕΑΜΜ
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Νικολόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Ευαγγέλου