Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012






Προς
Υπουργό Ανάπτυξης –Ανταγωνιστικότητας
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
κον. Κωστή Χατζηδάκη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή τη χρονική στιγμή αποτελεί η στενότητα ρευστότητας στην αγορά. Τα φαινόμενα της μη καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ από μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων του, έως και η μη καταβολή ΦΠΑ, καταδεικνύουν την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων και επιτηδευματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διοχετευθούν αμέσως στην αγορά αντιμετωπίζοντας δύο κρίσιμες ανάγκες:
- αυτήν της ανακούφισης και διευκόλυνσης των Μ.Π.Μ.Ε. και των αυτοαπασχολουμένων που αποτελούν το 96% του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας από την μια πλευρά
- και της αναπτυξιακής τόνωσής τους από την άλλη.
Μέρος αυτού του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας αποτελούν και οι άνω των 16.000 Μ.Π.Μ.Ε. και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου των ανεξάρτητων συνεργείων αυτοκινήτων μηχανημάτων μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης .

1. ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Μ.Π.Μ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Μέρος των προς διάθεση πόρων μπορεί και πρέπει κατά προτεραιότητα να βοηθήσει στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και οι Μ.Π.Μ.Ε. και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου των ανεξάρτητων συνεργείων αυτοκινήτων μηχανημάτων μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης .
Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία συγκεκριμένου προγράμματος και η μέσω αυτού διάθεση συγκεκριμένου ποσού για την κάλυψη των αναγκών για κεφάλαια κίνησης μέσω επιδοτούμενων (επιδότηση επιτοκίου) και εγγυημένων από το ΕΤΕΑΝ μικροδανείων, δηλαδή μέσω της κάλυψης στον μέγιστο βαθμό του κόστους δανεισμού των ενδιαφερομένων, ως εξής:
• Μικροδάνεια 5-20.000 ευρώ max ανά περίπτωση
• Επιδότηση επιτοκίου η μέγιστη δυνατή,
• Εγγυοδοσία από ΕΤΕΑΝ στο μέγιστο δυνατό
• Διάρκεια δανείου 5-6 έτη, εξυπηρετούμενο με δόσεις διμήνου (~36 δόσεις)
• Δεσμευτική ρήτρα για κατά προτεραιότητα εξόφληση συσσωρευμένων οφειλών προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία στις περιπτώσεις μη ενήμερων οφειλών
• Όροι και προϋποθέσεις εξέτασης, έγκρισης και χορήγησης δανείων από τράπεζες συμφωνημένοι, δεσμευτικοί και γνωστοί εκ των προτέρων

2. ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
• Οι πόροι πρέπει να στοχεύσουν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 εργαζόμενους) του κλάδου και να ορίζουν πλαφόν της τάξεως των 10,000 ευρώ για να μπορέσει να έχει πρόσβαση μεγάλο πλήθος των επιχειρήσεων. Το πλαφόν θα είναι αυξημένο σε περίπτωση υποβολής προτάσεων ανάληψης συλλογικών δράσεων από ομάδα επιχειρήσεων (κοινοπραξίες, συνέργειες τύπου cluster).
• Θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρύς ανοικτός κατάλογος επιλέξιμων δράσεων, όπως:
 Ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών
 Πιστοποίηση ποιότητας, δοκιμές και συμμόρφωση με πρότυπα
 Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού και βάσεων δεδομένων κλαδικής στόχευσης
 Αγορά εξοπλισμού και μετασκευή παλαιού εξοπλισμού.
 Μικροεπισκευές κτιριακών εγκαταστάσεων
 Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας και ενέργειες μάρκετιν
 Προβολή στο διαδίκτυο περιλαμβανομένου ηλεκτρονικού εμπορίου
 Συμμετοχή σε εκθέσεις
• Η εκταμίευση προκαταβολής της τάξεως του 30% πρέπει να είναι άμεση (εντός 30 ημερών από την κατάθεση απλής αίτησης με βασικά συνημμένα δικαιολογητικά την προσφορά προμηθευτή για το έργο που θα υλοποιηθεί, η οποία και θα ελέγχεται για συμμόρφωση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
• Θα υπάρχει περιορισμένος χρονικός ορίζοντας της τάξεως του 6μήνου για την υλοποίηση του έργου και η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού θα γίνεται άμεσα (εντός 30 ημερών από την κατάθεση των παραστατικών-αποδεικτικών της υλοποίησης του έργου.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος  Αθανάσιος Νικολόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας  Χρήστος Ευαγγέλου