Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



                        Αριθ. Πρωτ.   15139              Αθήνα 12/7/2013

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβέρνηση και τρόικα, με τη συναίνεση και τη συνενοχή του υπουργού Παιδείας, συνεχίζουν την εγκληματική πολιτική με στόχο τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου.
Ενώ από τη μια μεριά εξαγγέλλονται πανηγυρικά νέες μεταρρυθμίσεις για την υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, το Σεπτέμβριο του 2013 οι απόφοιτοι Γυμνασίου και μαθητές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος δεν θα μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ειδικότητες των τομέων Υγείας - Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Κομμωτικής, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, και Αργυροχρυσοχοΐας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ακριβώς την επόμενη μέρα από την κατάργηση των εν λόγω ειδικοτήτων (10/7/2013), το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, σε πανηγυρική εκδήλωση, την επικύρωση της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατόχων τίτλων σπουδών για ειδικότητες των ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ, πολλές εκ των οποίων μόλις είχαν καταργηθεί! Έτσι συντελείται το πρωτοφανές: να ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων (απόφαση απολύτως ορθή και διαχρονικό αίτημα όλων των κοινωνικών φορέων) και, την ίδια στιγμή, να καταργούνται ειδικότητες των δημόσιων σχολείων που βγάζουν πολλούς από αυτούς τους απόφοιτους.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση το Υπουργείο Παιδείας καταργεί 46 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, οδηγώντας 20.000 μαθητές που φοιτούσαν σε αυτούς τους τομείς να εξοστρακίστουν  από τα σχολεία τους. Είναι γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό  της δύναμής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι  εξειδικευμένο  προσωπικό που φοιτά σε αυτές τις σχολές διαμορφώνει και καθορίζει τις εξελίξεις .
Πρόκειται για ειδικότητες που εκπροσωπούνται σε επαγγελματικό επίπεδο από τη ΓΣΕΒΕΕ και τις κλαδικές Ομοσπονδίες μέλη της και που διαχρονικά στήριζαν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
Η στόχευση είναι ξεκάθαρη: η εκχώρηση ενός μεγάλου φιλέτου της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα που αναμένεται να τρέξουν να καλύψουν την έλλειψη δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η σκανδαλώδης απόφαση γίνεται με πρόσχημα -μεταξύ άλλων- την περιβόητη «σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Στην περίπτωση αυτή όμως πρόκειται ακριβώς για «αποσύνδεση» της εκπαίδευσης από την αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή που όλοι επιθυμούμε ένα αναβαθμισμένο και αποδοτικό Επαγγελματικό και Τεχνικό Λύκειο και που εργαζόμαστε για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στον χώρο της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το δημόσιο σχολείο στερείται κάποιες από τις βασικότερες ειδικότητές του. Για ποιο κοινωνικό μέλλον, για ποια οικονομική ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε με αυτούς τους όρους; Ποια σύγχρονη κοινωνία προόδευσε απαξιώνοντας την επαγγελματική της εκπαίδευση;
Καταγγέλλουμε αυτή την ανάλγητη πολιτική, που διαλύει κυριολεκτικά το δημόσιο σχολείο και καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να προχωρήσει σε άμεση και δραστική αναβάθμιση της δημόσιας δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Για το Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας
 Αθανάσιος Νικολόπουλος                                     Χρήστος Ευαγγέλου