Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Δελτίο Τύπου ΓΣΕΒΕΕ

        
                     
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αριστοτέλους 46, 104 33 ΑΘΗΝΑ, Τηλ.: 210. 38.16.600, fax:210. 38.20.735,
   Γ Σ Ε Β Ε Ε


                                                                            
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διάλυση του κοινωνικού ιστού και εξαφάνιση των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων και των αυτοαπασχολούμενων από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές που συμπεριλαμβάνεται στο Σ/Ν Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και την  παροχή υπηρεσιών.
Η αύξηση στα λειτουργικά κόστη των μικρών καταστημάτων θα είναι δυσβάστακτη. Συνολικά αυτή υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δις €. Οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές τόσο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την πιο μετριοπαθή εκτίμηση υπολογίζεται ότι θα χαθούν 195.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες – αυτοαπασχολούμενοι – μισθωτοί).
Ο τζίρος δε των επιχειρήσεων δεν θα αυξηθεί αλλά ουσιαστικά θα μετατοπιστεί είτε από τις καθημερινές προς την Κυριακή είτε από τα μικρά καταστήματα προς τα  μεγάλα υπερ- εμπορικά κέντρα.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης χωρίς να έχει μέχρι σήμερα σοβαρά επιχειρήματα, επιμένει στην θέση του για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Μας αφήνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα με την εμμονή του σε αυτήν την πολιτική. Επίσης, τεράστιες θα είναι και οι ευθύνες των Βουλευτών που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Αυτά ήταν τα συμπεράσματα του έκτακτου Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στο Προεδρείο εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση σε οποιαδήποτε τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που θεωρείται επαρκές από την συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου.
Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση πανελλαδικών κινητοποιήσεων για την αποτροπή της ψήφισης του μέτρου αυτού, καθώς και η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο 16/7/2013 για το πολυνομοσχέδιο.



Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας
    Γιώργος Καββαθάς                                                Νίκος Σκορίνης