Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Διαβιβαστικό προς υφυπουργό κο Παπαδόπουλο για abs βαρέων οχημάτων



Αριθ. Πρωτ. 15362 Αθήνα 11/2/2014

Προς :Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Γραφείο Υφυπουργού
κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου


Θέμα: Συστήματα πέδησης – ABS βαρέων οχημάτων (φορτηγών - λεωφορείων)
Σχετ. Η υπ' αριθμ. πρωτ. 903/28-01-2014 επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Φρένων Αυτοκινήτων.

Σας διαβιβάζουμε την αναφερόμενη στο θέμα επιστολή του Σωματείου - μέλους της ΕΟΒΕΑΜΜ, που αφορά στη νέα αναστολή ισχύος της Κ.Υ.Α. 32353/1475/2002 των Υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ και Οικονομικών για την τοποθέτησης συστημάτων ABS στα μεταχειρισμένα οχήματα ορισμένων κατηγοριών βαρέων οχημάτων (Μ2, Μ3, Ν2, Ν3, Ο3 και Ο4).
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανάθεση από μέρους του Υπουργείου σχετικής μελέτης στο ΕΜΠ θα οδηγήσει στην οριστική και ορθολογική διευθέτηση του καίριου αυτού χρονίζοντος ζητήματος και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν θα προκαλέσει νέα αναστολή στην εφαρμογή ή την ακύρωση της ως άνω ΚΥΑ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγετο για την οδική ασφάλεια και, εν τέλει, για την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, επαναφέρουμε προς συζήτηση τις παρακάτω προτάσεις μας:
- Τη θέσπιση υποχρέωσης τακτικού 6μηνιαίου ελέγχου των συστημάτων φρένων των βαρέων οχημάτων από τα νομίμως αδειοδοτημένα συνεργεία της αντίστοιχης ειδικότητας και της τήρησης αντίστοιχου βιβλίου συντήρησης.
- Τη θέσπιση της υποχρέωσης τοποθέτησης φουσκών (φυσούνων ) διπλής ενέργειας χειροφρένου στα φορτηγά και την κατάργηση της υποχρέωσης ύπαρξης συρματόσχοινου, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής ακινητοποίηση της νταλίκας σε περίπτωση απώλειας του αέρος πέδησης.
- Τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης διενέργειας, προ του ελέγχου σε ΚΤΕΟ, από τα αδειοδοτημένα συνεργεία (μέλη της ΕΟΒΕΑΜΜ), δωρεάν ελέγχου της ορθότητας λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πέδησης ΑΒS και τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης, για τα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία) που υποχρεούνται από τις κείμενες διατάξεις να φέρουν σύστημα ABS, δεδομένου ότι τα ΚΤΕΟ δεν δύνανται να ελέγχουν την ορθή λειτουργία των συστημάτων πέδησης ABS, παρά μόνο την ύπαρξή τους. Η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης (δωρεάν) διενέργειας ελέγχου λειτουργίας των συστημάτων αυτών και χορήγησης σχετικής βεβαίωσης από τα αδειοδοτημένα συνεργεία πριν τον έλεγχο ΚΤΕΟ, κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς θα διασφαλίζει την ασφαλή οδική κυκλοφορία, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους αυτοκινητιστές.

Παρακαλούμε όπως, μετά τη σύνταξη της ανατεθείσας μελέτης από το ΕΜΠ, μας ενημερώσετε σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να υποβάλουμε εκ νέου τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Νικολόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Ευαγγέλου